„Experiență alături de Crucea Roșie te schimbă din momentul în care îmbraci vestă inscripționată cu emblemă de Cruce Roșie. A fi voluntar al Crucii Roșii este o responsabilitate, pe care, într-o măsură, ar trebui să o aibă fiecare dintre noi. Sunt copleșitoare invitațiile la generozitate care vin de pretutindeni, însă, să nu uităm, la Crucea Roșie poți ajută și doar prin simplă ta prezența – așa că va invit pe toți să fiți alături de Cruce Roșie Română. Este o șansă pentru fiecare dintre noi de a fi un Om mai bun.” Iuliana Tudor, Ambasadorul Crucii Roşii Române

Conform legii române voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativa de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială.
Activitatea de voluntariat este reglementată în România prin Legea 195/2001 respectiv legea 78/2014.

Voluntariatul în cadrul Mișcării de Cruce Roșie și Semiluna Roșie este o activitate:
  • motivată de consimțământul liber al persoanei care voluntariaza și nu de dorința unui câștig financiar sau material sau de presiuni externe de natură socială, economică sau politică;
  • desfășurată în beneficiul categoriilor și comunitaţilor vulnerabile și în concordanţa cu Principiile Fundamentale ale Mișcării Internaţionale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie;
  • organizată de reprezentanți recunoscuţi ai Societății Naționale de Cruce Roșie.

Oricine poate să devină voluntar de Cruce Roșie!Fie că suntem tineri sau la o vârstă înaintată, liber profesionișți sau avem un loc de muncă stabil, familișți sau necăsătoriți, toți avem ceva special de oferit… Inclusiv tu!Cu toții avem cel puțîn o abilitate, pricepere sau talent pe care să îl putem pune în folosul unei persoane care are nevoie de ajutor.

Dacă eșți tânăr: ai posibilitatea să faci parte din cea mai prestigioasă organizație umanitară la nivel mondial, într-o echipa puternică, să capeți experiență care te va ajută să obții mai ușor un loc de muncă. Că voluntar poți să testezi o posibilă carieră, să-ți faci contacte și prietenii solide, să-ți pui în practică ideile și entuziasmul, să cunoșți lumea altfel decât o știi acum.

Dacă eșți angajat: viață înseamnă mai mult decât rutină casă – serviciu. Implicându-te într-o activitate de voluntariat poți schimbă monotonia din viață ta cu bucuria și sentimentul de împlinire ajutând un bătrân, un copil, o familie aflată în nevoie, salvând un om dintr-o situație disperată. Construiește momente de neuitat alături de ceilalți 6 000 de voluntari ai Crucii Roșii Române. E timpul să faci o schimbare în viață ta!

Dacă eșți o persoană în vârstă: ai posibilitatea să împărtășeșți din experiență ta celor care au nevoie de ajutor. Poți fi un exemplu pentru cei tineri, dar și pentru cei de-o vârstă cu ține. A fi vârstnic nu înseamnă resemnare și inactivitate, ci a fi o resursă importantă pentru societate.

Dacă eșți liber profesionist: Implicându-te în activități de voluntariat ai șansă de a acumula noi experiențe, de a-ți formă noi abilități, îți poți crea contacte care să te conducă la un post așa cum ți-l doreșți. Nu lasă timpul să treacă pe lângă ține! Umple-ți timpul cu multă bucurie! Sunt atâția oameni care au nevoie de ține.

CE POȚI FACE CĂ VOLUNTAR DE CRUCE ROȘIE?

 Că voluntar în cea mai mare organizație umanitară la nivel mondial, poți să te implici într-o varietate de proiecte și domenii, în funcție de aptitudinile și preferințele tale: 

• Pregătire și intervenție în caz de dezastre:
– poți beneficia de instruire pentru a deveni membru în Detașamentele pentru intervenție în caz de dezastru;
– poți beneficia de instruire pentru acordarea primului ajutor de baza.

 • Social:
– programe sociale pentru asistarea persoanelor fără venituri;
– pregătire și distribuire de pachete cu alimente, îmbrăcăminte, sau jucării pentru persoane fără venituri, bătrâni din centre rezidențiale, refugiați;
– informare pe diferite teme de natură socială; sprijinirea copiilor din centrele de plasament, sprijin moral și material vârstnicilor din căminele-spital și centre rezidențiale pentru vastnici;
– servicii de îngrijire la domiciliu și medico-sociale pentru persoane vârstnice;
– programe de dezvoltare comunitară;
– campanii pe teme legate de prevenirea traficului de ființe umane. 

• Sănătate:– campanii de promovare a sănătății (educație sexuală, alimentație sănătoasă, prevenirea fumatului sau a utilizării drogurilor, prevenirea injectării cu virusul HIV, prevenirea tuberculozei etc). • Activități cu caracter general în cadrul Crucii Roșii Române:
– promovarea și difuzarea Dreptului Internațional Umanitar;
– campanii de promovare și protecție a emblemei de Cruce Roșie;
– campanii de prevenire a traficului de ființe umane;
– organizarea de tabere pentru tineret și voluntari;
– organizarea de training-uri și seminarii pe diverse teme;
– organizarea de evenimente cu ocazia lunilor Crucii Roșii Române (Mai și Septembrie). 

• Administrativ:
– tehnoredactare de materiale, realizarea de publicații, pagini web;
– traduceri;
– realizarea revistei presei;
– organizare de evenimente.