Formare profesională pe fonduri europene

Comunicat de presă lansare proiect

UpSkill Inovativ – programe de formare și actualizare a competențelor specifice angajaților în regiunile Centru și Sud Vest Oltenia,

cod SMIS 305433

Societatea Națională de Cruce Roșie Filiala Sibiu, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC SUD-CENTRU anunță lansarea proiectului „UpSkill Inovativ – programe de formare și actualizare a competențelor specifice angajaților in regiunile Centru și Sud Vest Oltenia”, cod SMIS 305433, cu o valoare totală eligibilă de 4.963.800,00 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 4.963.800,00 lei, din care 4.219.230,00 FSE LEI reprezintp valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE+ și 744.570,00 LEI reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.  Proiectul este cofinanțat din Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, Prioritate: P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității“, Apelul:  PEO/79/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36.

Proiectul vizează derularea de programe de formare de actualizare a competențelor specifice ale angajaților ca urmare a evoluțiilor tehnologice rapide si a apariției de noi competențe prin acțiuni relevante pentru piața forței de muncă și care să faciliteze accesul la un loc de muncă sau păstrarea unui loc de muncă, în regiunile Centru și Sud-Vest Oltenia. Actiunile prevăzute prin proiect vizează in mod special forța de muncă, care se cere a fi competentă și suficientă pentru a susține progresul și transformările, formarea continuă a adulților, activarea resurselor de muncă inactive. În acest sens, prin proiect se vor derula următoarele programe de formare:

  • Curs de calificare Îngrijitor bătrâni la domiciliu COR 532201, de 360 de ore
  • Curs Prim ajutor de 12 ore,
  • Curs de formare Excel in afaceri de 15 ore.

Obiectivele specifice ale proiectului

O.S.1: Creșterea nivelului de conștientizare a cel puțin 1000 de angajați și angajatori din regiunile Centru și Sud-Vest Oltenia cu privire la importanța participării angajaților la FPC pe toată durata implementării proiectului.
O.S.2: Încurajarea participării a 601 angajați din regiunile Centru și Sud-Vest Oltenia la programe de FPC prin oferirea de servicii de consiliere profesională.
O.S.3: Dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor în plan profesional pentru un număr de 601 angajați din regiunile Centru și Sud-Vest Oltenia prin organizarea de programe de formare profesională.
O.S.4: Organizarea de activități inovative în vederea creșterii participării la FPC prin organizarea de workshopuri și seminarii, precum și dezvoltarea parteneriatelor cu organizații din diferite domenii pentru a oferi programe de învățare la locul de muncă și pentru a facilita accesul participanților la FPC, la resurse și oportunități de dezvoltare.

Grupul țintă al proiectului

Beneficiarii vizați de rezultatele proiectului sunt 601 persoane cu vârste cuprinse între 18-65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (normă întreagă sau timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management (dar care nu au calitatea de administrator/reprezentant legal în nicio întreprindere publică/privată), ce provin din întreprinderi publice și private (societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, societăți cooperative reglementate de Legea nr. 1/2005, asociații, fundații, cooperative agricole, societăți agricole care desfășoară activități economice), care au domiciliul sau reședința legală în România, în regiunile Centru și Sud-Vest Oltenia.


Proiectul nu vizează angajați din instituții/autorități publice (centrale sau locale) și din cadrul persoanelor juridice publice din sistemul de sănătate și sistemul de învățământ, întrucât aceste persoane constituie grup țintă în cadrul altor programe.

Criterii de eligibilitate ale grupului țintă

Pentru a fi eligible persoanele din grupul țintă, la data intrării în operațiune FSE+, trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii:

  • angajaț cu contract individual de muncă (normă întreagă/timp parțial);
  • ani ani împliniți;
  • vârsta sub 65 de ani.
  • domiciliul/reședința în regiunile vizate pe proiect.
  • nu este angajat în instituții/autorități publice (centrale/locale) și în cadrul persoanelor juridice publice din sistemul de sănătate și de învățământ. Să nu fie angajați la Beneficiar/Partenerul proiectului.

Nu sunt eligibile persoanele angajate fără/cu nivel scăzut de formare (ISCED 0-2).

Principalele rezultate așteptate

-601 angajati care participă la un program de formare profesională la unul dintre cursurile: curs de calificare Ingrijitor batrani la domiciliu COR 532201, curs de formare Excel in afaceri, curs de Prim ajutor;

-73 persoane care obțin un certificat de calificare în conformitate cu prevederile O.G. nr. 129/2000

-481 participanți care finalizează formarea cu certificat/care au participat la schimb de bune practici/instruiri;

– derularea a12 workshop-uri în care se pune accent pe creșterea participării la FPC și activități de transfer de bune practice;

– încheierea a 12 acorduri de parteneriat cu operatori economici pentru desfasurarea de programe de formare la locul de munca si pentru a facilita accesul participantilor la FPC, la resurse si oportunitati de dezvoltare;

Efectele pozitive pe termen lung așteptate ca urmare a implementării proiectului:

  • Creșterea nivelului de informare, conștientizare și interes privind nevoia de participare a persoanelor din grupul țintă la programe de formare continuă, în concordanță cu cerințele din regiunile de implementare (se estimează un minim de 601 persoane selectate în grupul țintă și înscrise la cursuri de formare profesională derulate prin proiect).
  • Un număr de 601 persoane vor beneficia de servicii personalizate de informare și consiliere profesională.
  • Creșterea performanțelor profesionale ale persoanelor din grupul țintă prin participarea la programe de formare profesională adaptate nevoilor personale, dar și cererii de forță de muncă din piață.
  • Îmbunătățirea activităților la nivelul întreprinderilor angajatoare, având în vedere că angajații vor dobândi o serie de aptitudini (inclusiv digitale) care le vor permite să fie mai productivi și mai eficienți.
  • Creșterea performanțelor în plan profesional, precum și îmbunătățirea abilităților persoanelor din grupul țintă.
  • Îmbunătățirea capacității de adaptare la schimbare a persoanelor din grupul țintă.

Transferabilitatea proiectului către alte categorii

Leave a Comment